Kookvrijwilliger

Hospice Kromme Rijnstreek biedt ondersteuning en begeleiding aan maximaal 4 gasten tijdens de laatste levensfase. In ons hospice kunnen mensen terecht als er weinig mantelzorg is, de zorg voor de familie te zwaar is of iemand maakt bewust de keuze om in het hospice te verblijven. Er wordt zoveel mogelijk een thuissfeer gecreëerd.

Werkzaamheden

Het verzorgen van een verse maaltijd voor onze gasten, met als leidraad de menu-voorstellen van de coördinator van het kookteam. De kookvrijwilliger is vrij om daaraan zijn eigen invulling te geven, afhankelijk van de bijzonderheden van de gast en/of de voorwaarden die in het intakedocument zijn vermeld.
De maaltijden worden in overleg met de zorgvrijwilligers, hetzij in de centrale ruimte aan tafel, danwel in het appartement opgediend.
Bezoek van onze gasten kan mee eten, mits men tijdig is aangemeld.
Er wordt gebruik gemaakt van een 5 pits gasstel, een heteluchtoven en een magnetron.

Beschikbaarheid

We gaan er vanuit dat een kookvrijwilliger gemiddeld één dag per week beschikbaar is. Sommigen geven daarbij de voorkeur aan een vaste dag, anderen vullen een dag in wanneer niemand beschikbaaris. Dit kun je zelf inplannen in het digitale rooster. Uitgangspunt is dat er elke dag een kookvrijwilliger aanwezig is.
Rond het middaguur is er contact met de zorgvrijwilliger die doorgeeft wat elke gast aan keuze heeft gemaakt en wie er verder nog mee eten. In de loop van de middag haalt de kookvrijwilliger de boodschappen. Een deel van de voorbereidingen kan al thuis plaatsvinden. In principe is de kookvrijwilliger tussen 17.00 en 19.00 uur in het hospice om te koken.

Eigenschappen

Een kookvrijwilliger is een enthousiaste kok die oog heeft voor smaak en opmaak van maaltijden. Flexibiliteit en stressbestendig zijn belangrijk, want omgevingsfactoren kunnen van dag tot dag  veranderen en hebben soms zelfs een plotseling karakter, afhankelijk van de gesteldheid van onze gasten. De kookvrijwilliger speelt daar in samenwerking met de zorgvrijwilliger op in. Soms is de variatie groot door de samenstelling van de menu’s, het aantal keuzes, aantal personen en opdienmogelijkheden.

Bijzonderheden

Als kookvrijwiliger kun je aan de coördinator van het kookteam doorgeven wat je voorkeur heeft om te koken, zij houdt hier dan rekening mee. Onderling overleg tussen de kookvrijwilligers is voornamelijk op eigen initiatief. Het is intussen wel een traditie om elk halfjaar bij één van de vrijwilligers thuis te vergaderen. Dit gaat gepaard met gerechten die men voor elkaar verzorgt. Het team van vrijwilligers geniet veel waardering van de gasten en hun bezoek.

Wat bieden wij

Het hospice biedt een leuke, leerzame en prettige omgeving met een enthousiast team van vrijwilligers en andere medewerkers. Er worden meerdere scholingen/bijeenkomsten en workshops verzorgd gedurende het jaar. De grote waardering en betrokkenheid voor en door onze vrijwilligers uit zich in de jaarlijkse BBQ, nieuwjaarsborrel of andere activiteiten en/of attenties.

Hoe verder?

Indien u meer wilt weten kunt u bellen met één van de coördinatoren (030-2567990).
U kunt zich aanmelden via het onderstaande aanmeldformulier. Er volgt dan een kennismakingsgesprek om daarna 2 keer mee te lopen met een ervaren kok om zo te ervaren wat erbij komt kijken en of dit bij u past.