Web Analytics

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Hospice Kromme Rijnstreek.

De vrijwilligers van Hospice Kromme Rijnstreek vullen de mantelzorg aan. Zij  zijn altijd aanwezig als gastvrouw/gastheer en bieden zonodig emotionele en  sociale ondersteuning. De vrijwilliger benadrukt het menselijk aspect en brengt zijn of haar eigen levenservaring en benadering in de zorg met zich mee. Ze verzorgen licht huishoudelijke taken en kunnen ook kiezen voor andere werkzaamheden zoals koken, administratie, onderhoudswerkzaamheden en tuinieren. De vrijwilligers worden begeleid door de coördinator.

Rol van de vrijwilliger

De vrijwilligers van Hospice Kromme Rijnstreek begeleiden, ondersteunen en verzorgen de gasten in de laatste fase van hun leven. Zij kunnen op veel verschillende plaatsen worden ingezet.
Afhankelijk van uw interesse ( zorg-, kook-, huishoudelijk-, administratief- of tuinvrijwilliger etc.) wordt in samenspraak met de coördinator invulling gegeven aan uw rol als vrijwilliger binnen Hospice Kromme Rijnstreek.

De ideale vrijwilliger
U heeft het hart op de goede plek en bent minimaal 1 dagdeel tot maximaal 2 dagdelen per week beschikbaar.

Scholing
Alle vrijwilligers worden terdege op hun taak voorbereid. Het volgen van de introductiecursus is verplicht. Daarnaast wordt regelmatig een verdiepings/vervolgcursus aangeboden.

Er wordt gebruik gemaakt van het scholingsprogramma van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (www.vptz.nl). In deze cursus worden basisvaardigheden getraind voor de verzorging van de gasten. Er wordt aandacht besteed aan omgaan met verdriet, verlies en rouwverwerking. Daarnaast is er aandacht voor onderwerpen zoals: wat is palliatieve zorg, doelgroepgerichte gesprekstraining en verwerking en omgaan met het werk in het hospice.

 • Zorgvrijwilliger

  Als zorgvrijwilliger verleen je directe zorg aan onze gasten in samenwerking met een collega en een verpleegkundige. Daarnaast ondersteun je de dagelijkse zaken, zoals het klaarmaken van maaltijden, koffie en thee en verricht je lichte huishoudelijke werkzaamheden.
  De zorg die geboden wordt aan de bewoner is afhankelijk van de lichamelijke toestand en varieert van een helpende hand bij het naar de douche gaan tot de volledige verzorging op bed. De bewoner geeft zelf aan waaraan hij of zij behoefte heeft en dat kan per dag verschillen. Het kan zijn dat er om hulp wordt gevraagd bij het eten en drinken of bij het in- en uit bed gaan.
  Daarnaast wordt ondersteuning gegeven op emotioneel gebied: een luisterend oor, een gesprek, een ontspannende massage, maar ook samen naar buiten, in de tuin zitten of alleen maar naast iemand zitten: ‘er zijn’ voor de ander.
  De zorgvrijwilligers zijn 24 uur per dag beschikbaar en werken overdag altijd in tweetallen. Er zijn overdag wisselende diensten van vier uur. De werktijden lopen van 07.00-11.00 uur, van 11.00-15.00 uur, van 15.00-19.00 uur en van 19.00-23.00 uur. Tijdens de nacht is er 1 verpleegkundige en 1 vrijwilliger aanwezig.

  Lees meer over de Zorgvrijwilliger

 • Tuinvrijwilliger

  De tuinvrijwilliger onderhoudt samen met het tuinteam op donderdag de prachtig aangelegde tuin rondom het hospice.

  Lees meer over de Tuinvrijwilliger

 • Kookvrijwilliger

  De kookvrijwilliger verzorgt samen en in overleg met het kookteam een verse en uitnodigende maaltijd voor de gasten. Je maakt deel uit van een kookvrijwilligersteam en hebt daarnaast contact met de overige vrijwilligers.

  Lees meer over de Kookvrijwilliger

 • Gastvrouw / gastheer

  De gastvrouw / gastheer zorgt er samen met het huishoudelijk team voor dat de woonomgeving er gezellig uitziet. Een bloemetje op tafel en iets lekkers gebakken bij de koffie of thee. De gastvrouw / heer zorgt voor de wekelijkse boodschappen.  Het werk is afwisselend en leuk om te doen, omdat er naast deze werkzaamheden veel contact is met de gasten en andere vrijwilligers.

  Lees meer over de gastvrouw / heer vrijwilliger

 • Vrijwilligers overeenkomst

  Download hier de vrijwilligers overeenkomst in PDF

 • VPTZ docu over ons

  De Stichting Vrienden van VPTZ Nederland organiseerde in 2015 voor de tweede keer de Prijs de Vrijwilliger-prijsvraag met als thema ‘Laat zien dat je er bent!’ met als doel het vergroten van de naams- en dienstbekendheid’. Hiermee zetten zij de leden van VPTZ Nederland opnieuw in de spotlights. Een vakkundige jury nomineerde vier organisaties (in alfabetische volgorde):
  - Bijna Thuis Huis Maas en Waal
  - Hospice Kromme Rijnstreek
  - Hospice Wijchen
  - VPTZ Zuidoost Friesland

  Deze film laat de inzending van het Hospice Kromme Rijnstreeek zien.

Hospice Kromme Rijnstreek
Handboog 8
3994 AD HOUTEN
Tel. 030 - 2 567 990