Skip to main content

Anja vd Starre

Na vier jaar als coördinator bij het hospice in Houten, maakt Anja van der Starre (56) een carrièreswitch. Ze gaat werken als coördinator hulpverlening bij het Rode Kruis in Dordrecht, voor haar veel dichter bij huis. Ze kijkt nog één keer terug op een pittige en fantastische tijd. 

door Agnes Corbeij

'De grote betrokkenheid bij het hospice in Houten is echt bijzonder’
Anja werkte eerder bij het hospice van Dordrecht, vlakbij haar woonplaats Sliedrecht. ,,Ik werkte daar zes jaar en besloot toen iets anders te gaan doen. Ik heb in een babyhuis gewerkt met kwetsbare moeders en ook heb ik in Capelle aan den Ijssel als coördinator van de wijkwinkels gewerkt, waar we veel kunnen betekenen voor bijvoorbeeld mensen met schulden.”

Toch miste Anja de palliatieve terminale zorg en ze besloot opnieuw bij een hospice te gaan werken. ,,Toen de vacature in Houten langskwam, vond ik het wel een beetje ver weg, maar ik dacht, een sollicitatiebrief sturen kan geen kwaad.” 

Eenmaal over de drempel, was ze verkocht. ,,Het hospice in Houten is echt bijzonder. De hele sfeer is zo huiselijk, gemoedelijk en rustig, dat is lang niet bij alle hospices zo. Ik denk dat dit ook te maken heeft met de bouw. Veel hospices zitten in een pand, dat niet gebouwd is als hospice. Over dit gebouw is echt nagedacht. Er zijn geen ziekenhuisgangen, de vier appartementen komen allemaal uit op de gezellige woonkamer. Dat geeft het bijna-thuis gevoel waar het hospice voor staat." 

Anja kreeg de baan en werkte vier jaar lang als een van de twee coördinatoren van het Hospice in Houten. Zij coördineren de dagelijkse gang van zaken, van de opname van gasten tot het werven en opleiden van vrijwilligers, het verzorgen van de boodschappen en de klusjes die gedaan moeten worden. ,,Het hospice is eigenlijk een groot huishouden en alles wat in een normaal huishouden voorkomt, gebeurt hier ook. Uiteraard staat alles in het teken van goede palliatief terminale zorg aan de gasten en hun naasten.”

Vlak na haar aantreden, brak corona uit. ,,Dat was een hele pittige tijd, die vooral in het teken stond van crisismanagement. Met een speciaal Corona Overleg Team stelden we na iedere persconferentie de richtlijnen op, zoals bijvoorbeeld hoeveel bezoekers er konden komen. Aan de ene kant wilden we heel graag dat iedereen op een goede manier afscheid kon blijven nemen, maar tegelijkertijd wilden we geen uitbraak in het hospice. We moesten constant balanceren.”

Met veel creativiteit lukte het vaak via de tuin, om families afscheid van hun dierbare te laten nemen zoals ze dat wensten. ,,Het is een hele strijd geweest. Sommige vrijwilligers haakten tijdelijk af, omdat ze zelf kwetsbaar waren. Maar dan wilden anderen wel meer werken, omdat hun agenda verder toch leeg was. De solidariteit was heel groot.”

Wat nu nog te merken is uit die tijd, is de soms wat prominentere rol van de verpleegkundigen. Ten tijde van de pandemie wilden we zo weinig mogelijk mensen in de kamers hebben. Daardoor kreeg de verpleegkundige een belangrijker rol en werden de vrijwilligers iets naar achteren geschoven. Omdat we een bijna-thuis-huis willen zijn, is het de bedoeling dat de vrijwilligers weer meer in de rol komen die daar bij past."

Maar dat zal Anja zelf niet meer gaan begeleiden. Uiteindelijk was het toch de reisafstand die haar de knoop deed doorhakken. ,,De route van Sliedrecht naar Houten ging, zeker na corona, steeds langer duren, door de files. Daar zag ik steeds meer tegenop.” Daarom besloot ze dichter bij huis te solliciteren, bij het Rode Kruis. 

Vorige week nam Anja afscheid in de tuin van het hospice. ,,Opvallend bij dit hospice is de grote betrokkenheid vanuit de hele gemeenschap. Dat komt mede door de ontstaansgeschiedenis. Het hospice is in 2011 opgezet door mensen uit Houten die daarvoor hard hebben geknokt. Toen is er grote betrokkenheid ontstaan en die voel je nu nog.”

Wie Anja zal opvolgen is nog niet bekend, vooralsnog is Wendie Zwarst, al lange tijd als verpleegkundige betrokken bij het hospice, als interim coördinator aangenomen. ,,Ik heb toch wel met pijn in het hart afscheid genomen, het is een fantastische plek om te werken. Ik raad iedereen die van de palliatief terminale zorg houdt, dan ook aan de vacature in de gaten te houden.”