Skip to main content

Lemniscaat van aanraken

Workshop "De kracht van aanraking

Vorige week maandag heeft de Houtense haptonoom Hans Snoep de workshop 'De kracht aan aanraking' voor een groep van twaalf van onze vrijwilligers verzorgd.

Deze workshop van Hans en zijn collega Karin (docent op de academie voor haptonomie) was er op gericht om kennis te maken met de aanraking en de verbinding vanuit een haptonomisch perspectief. De fenomenen: ‘ruimte, naderen, doorvoelen, uitnodigen en waarnemen’ zijn belangrijk om meer te leren over het tot stand komen van de verbinding tussen gast en hulpverlener (mantelzorger).

Vrijwilligers die werkzaam zijn in de palliatief terminale zorg komen bij de praktische verzorging van onze gasten reeds in aanraking met al deze fenomenen. Doel van de avond was om de vrijwilligers basale kennis en inzicht aan te bieden, die uiteraard weer van toegevoegde waarde kunnen zijn in het veelomvattende werk als zorgvrijwilliger.

De deelnemers kijken terug op een heel waardevolle avond, waarin uitleg over de theorie en ervaringsgerichte oefeningen elkaar op een mooie manier afwisselden. De belangstelling voor de workshop was groot, zodat we er deze zomer zeker nog één zullen plannen.